NOTA: CONTINUTUL ACESTUI BLOG ESTE PROTEJAT DE LEGEA PRIVIND DREPTUL DE AUTOR SI DREPTURILE CONEXE NR. 8/1996 CU MODIFICARILE SI COMPLETARILE ULTERIOARE. ORICE FOLOSIRE SAU COPIERE ABUZIVA A MATERIALELOR ESTE STRICT INTERZISA. AVETI NEVOIE DE ACORDUL EXPRES DIN PARTEA AUTORULUI. 

Scriu acest nou articol dupa o experienta avuta in cadrul programului de pregatire cu elevii mei.  Acestia nu cunosteau continutul, compunerea, posibilitatile de expresie ale acordurilor, modurilor si arpegiilor, denumiri si recunoasterea intervalelor, cifraje complexe, rezolvarile  acordurilor, groove-uri si lick-uri de baza in R’NB.

In afara de aceasta, partea de frazare si expresie erau foarte slabe, nu se puteau distinge 2 note consecutive din cadrul unui arpegiu, nu se cunosteau posibilitatile de expresie  ale fiecarei note, nu se putea dezvolta nici macar un pattern al unei game majore de la 2-3 note pe o coarda la 4 sau 5.

Mi-au explicat ca pentru ei, fiecare interventie cu un caracter „pseudo-solistic”, este cantata de foarte multe ori pana cand se ajunge la o forma dorita.

ACESTI ELEVI, VROIAU SA IMPROVIZEZE CA UN PROFESIONIST, ASTFEL INCAT TOATE LIPSURILE SA FIE ASCUNSE. 

Cele de mai sus reprezinta un MOD TOTAL GRESIT DE A PRIVI MUZICA, PARTEA DE CREATIE SI IMPROVIZATIE, nu numai din punctul meu de vedere, ci si dupa parerea majoritatii muzicienilor cu care am evoluat si invatat de-a lungul timpului. 

Nu este de ajuns sa cunosti teorie muzicala pentru a improviza, asa cum nu este suficient sa cunosti toate pattern-urile si modele de acorduri, game si arpegii, pentru a canta o piesa preferata, trebuie sa aduci o nota de personalitate oricarei piese, astfel incat tehnica de interpretare a ta sa nu semene cu a altuia.

O  sa intru in contradictie cu un chitarist din Cluj, autorul unor manuale pentru chitara, care afirma: ” faptul ca stii sa improvizezi nu este important despre tine ca muzician”. Probabil ca pentru acest chitarist, nici macar nume mari din lumea mondiala la chitarei nu inseamna nimic. L-am urmarit de curand pe Greg Howe, un chitarist de geniu din lumea fusion, care afirma ca inainte de a ajunge ajunge sa compuna un  solo sau o piesa, nu scrie deliberat nimic nota , ci isi lasa libera imaginatia pentru a gasi cele mai bune si expresive note si pasaje. Exemple similare le-au dat alti monstrii sacri ai chitarei moderne, Steve Vai sau Joe Satriani. 

In toata activitatea mea am considerat si consider foarte importanta partea de improvizatie si de creatie, nu este suficient sa scrii si citesti partituri cu sute de piese, daca nu iti asterni notele muzicale sub o forma foarte personala, putand prin aceasta sa creezi groove-uri si piese extraordinare dupa doar cateva note cantate intr-un moment de iluminare creativa. 

PENTRU MINE, MULTI STIU SA CITEASCA NOTE, DAR PUTINI STIU SA CANTE INTR-ADEVAR, SUNT MUZICIENI COMPLETI SI COMPLEXI. 

De-a lungul timpului am intalnit foarte multe opinii pro si contra in legatura cu improvizatia, tehnica ei, ce procent din aceasta este studiu, cat este talent si cat conteaza in formarea unor muzicieni complexi.

Pot exista mai multe categorii: 

„EXECUTANTII”- persoane limitate la partituri, care nu pot improviza nici macar pe o tema simpla, indiferent de stil. Cei mai multi dintre acestia provin din licee de muzica sau conservatoare din tara, in general au studiat si canta doar muzica clasica. Dezavantajul acestei categorii de persoane, este ca nu va putea canta liber si nu se va putea exprima niciodata ca si muzician. Aceasta categorie, o aseman cu un prezentator de stiri la TV care citeste ore in sir niste stiri dupa un Promter, fara nici o emotie sau o tusa personala.

– ” URECHISTII” – persoane pentru care orice partitura muzicala, lasa unele semne de intrebare, nu au inteles sau nu inteleg complet scrierea muzicala clasica, nu o considera importanta si se bazeaza asa cum spune si denumirea „pe ureche” sau simtul ritmic. Aceasta categorie este compusa din practicantii la nivel amator de muzica, care canta doar din talent si vocatie la un instrument.  Principalul dezavantaj pentru aceasta categorie este acela ca nu vor putea canta in cadrul unei formatii sau orchestre in care totul este scris pe partitura, nu vor putea tine minte absolut toate interventiile si partile si in mod logic se vor simti complexati de notisti sau „executanti”.

– ” MUZICIANUL COMPLET” – este acea persoana care poate citi note si improviza in orice maniera solistica, armonica, indiferent de stil si repertoriu. Am stat pe scena cu aceasta categorie de muzicieni. Desi sunt profesionisti prin vocatie si ocupatie, au o mare lejeritate in executie, sunt foarte dezinvolti pe scena, este o reala placere sa canti cu cineva care poate canta liber orice repertoriu dar poate improviza la modul senzational pe intrumentul lui.  Pot canta de la muzica populara pana la jazz cu aceeasi lejeritate, pastrand insa intotdeauna maniera improvizatorica a stilului, expresivitatea si calitatea intrinseca in cadrul actului muzical.  

DIN TOATE CELE 3 CATEGORII, AM PREFERAT SI VOI PREFERA MEREU UN MUZICIAN CARE CITESTE LA PRIMA VEDERE SI POATE SA SCRIE ORICE PARTITURA INDIFERENT DE DIFICULTATE SAU STIL, INTELEGE PERFECT CEEA CE CANTA, POATE IMPROVIZA IN ORICE MOMENT IN ORICE MANIERA SI STIL MUZICAL FARA A DA GRES.

Iata cateva sfaturi deprinse pe parcursul timpului pentru cei pasionati de acest fascinant capitol al improvizatiei: 

– Invatati toate notele de pe grif, astfel incat sa puteti intelege in orice moment ce note cantati. 

– Descompuneti si analizati armonic acordurile impreuna cu rezolvarile lor,  in cat mai multe rasturnari si pozitii, pattern-uri de game si si arpegii, incercati intelegerea lor profunda, indiferent de numarul de octave, numarul de note pe o coarda.

– Incercati sa gasiti un mod personal de a imbina toate elementele solistice, cu ajutorul unor backing track-uri sau al unei trupe. 

– Studiati scrierea si citirea notelor muzicale, inclusiv cu ajutorul unor programe informatice specializate. 

– Improvizati in diverse maniere, care corespund unor chitaristi preferati, sau stiluri cat mai apropiate de gusturile personale. 

– Nu uitati, o lunga si o bogata experienta impreuna cu muzicieni mai buni si mai formati profesional decat voi, va fi intotdeauna un factor de dezvoltare personala, nu o piedica. 

– INCERCATI SA CREATI, NU SA COPIATI CU PRETENTIA DE A FII ORIGINALI. 

– pe planeta exista „clone” pentru fiecare chitarist celebru, de la Al di Meola, pana la Zappa Frank, incearca sa fi creativ si sa combini elemente clasice ale unor chitaristi alaturi de elemente sau pattern-uri personale, definitorii ca stil si gust personal. 

Va urez spor la studiu si drum bun in gasirea adevaratului drum muzical !

– Pentru cuprinsul lectiilor,  mergeti la meniul ACASA.

– Pentru informatii legate de continut, durata, tematica cursurilor, accesati  DETALII LECTII.

– Pentru alte detalii, referitor la tarife sau alte intrebari, vizitati PAGINA DE CONTACT.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s