NOTA: CONTINUTUL ACESTUI BLOG ESTE PROTEJAT DE LEGEA PRIVIND DREPTUL DE AUTOR SI DREPTURILE CONEXE NR. 8/1996 CU MODIFICARILE SI COMPLETARILE ULTERIOARE. ORICE FOLOSIRE SAU COPIERE ABUZIVA A MATERIALELOR ESTE STRICT INTERZISA. AVETI NEVOIE DE ACORDUL EXPRES DIN PARTEA AUTORULUI. 

In cele ce urmeaza o sa tratez o problema indelung discutata si comentata atat de elevii mei cat si de toti chitaristii, de la cei incepatori pana la cei avansati.

 

 

 

 

Imi amintesc acum peste 22 de ani in Constanta, nu se gaseau decat corzi de chitara acustica sau electrica de productie autohtona. Stim cu totii cat de repede se rupeau corzile E subtiri, cat de repede se distrugea matisarea corzii G la cele pentru chitare acustice, cat de putin durau ca sunet si performanta.

Spre norocul lor, tinerii chitaristi nu mai trebuie sa treaca peste aceste incercari, acum marcile de corzi care se gasesc pe piata sunt foarte multe.

 Varietatea si numarul mare al acestora te poate face ca incepator sa nu stii ce sa alegi sau care marca sau specificatie este mai potrivita pentru tine.

De curand l-am urmarit intr-un interviu pe legenda chitarei electrice, Steve Vai. Punea foarte mare accent pe ideea ca “tonul il fac degetele”, unghiul de atac al penei si forta de apasare asupra corzilor. Dupa acest interviu, am realizat importanta subiectului legat de corzi, acestea fiind interfata dintre fantezia chitaristului si sunetul chitarei.

Va prezint mai jos, un tabel cu dimensiunile pentru chitara electrica (partea gri mai inchisa apartine corzilor matisate, cele gri deschis sunt nematisate) si anume:

  • Dimensiunile 8-38 si 8.5 -39 sunt folosite numai de chitaristi care trateaza solistic instrumentul.

Personal consider aceste corzi ca nepotivite, E subtire are tendinta sa se rupa foarte usor la folosirea tehnicilor de bend. De asemenea, corzile nu au destula forta si sustain pentru pasaje de armonie si suna foarte “subtire “ si slab.

  • Dimensiunea 9-42 o folosesc si eu la chitarele dotate cu system Floyd Rose datorita usurintei de utilizare pentru toate genurile musicale, sunetului echilibrat (solistic si armonic), usurintei folosirii tehnicii de bend, senzatiei de control total al instrumentului si procentului infim de corzi E subtire rupte chiar si printr-o abuzare a sistemului Floyd Rose sau benduri de peste un ton jumatate pe toate corzile. 
  • Dimensiunile 9-46 si 10-46 sunt folosite de mine la chitarele cu bridge fix sau cele cu bridge Wilkinson. Acestea in afara de avantajele mentionate pentru corzile de 9-42, au avantajul ca E gros poate fi oricand coborat la D sau chiar C rezultand un acordaj care poate sa fie folosit atat pentru partea de armonie cat si pentru interpretarea sau compunerea unor piese in acordaj deschis ( pentru chitara slide). In afara de aceste avantaje, dimensiunea de 10 pentru E subtire reduce la zero numarul de corzi E rupte dar ingreuneaza considerabil tehnica de bend.
  • Restul dimensiunilor mai groase de 10-46 sunt folosite aproape exclusiv de chitaristi de ritm, mai rar de chitaristi de jazz datorita sustainului bun si controlului oferit.  In afara de acesti chitaristi orice dimensiune de corzi mai groase de 10-46 se pot folosi intr-un “drop- tunning” pentru genuri mai agresive din aria rock.

Pentru chitara acustica (partea gri mai inchisa apartine corzilor matisate, cele gri deschis sunt nematisate), tabelul dimensiunilor este urmatorul:

  • Datorita inclinatiei solistice a repertoriului meu, folosesc exclusiv pentru chitara acustica sau electro- acustica dimensiunea de 10-47 (50) , datorita usurintei in utilizare, sustainului bun si apropierii dintre dimensiunea folosita pe chitara acustica sau electro-acustica si electrica.
  • Restul de dimensiuni sunt folosite de chitaristi cu valente mai mult armonice sau ritmice foarte putin de cei solisti.

Materiale si marci preferate de mine*:

  • Pentru chitarele electrice cu sistem Floyd Rose: GHS, D’Addario, DR Strings, Ernie Ball.

             dimensiunea – ( 9-42), in compozitia:  Nickel plated steel;

  • Pentru chitarele electrice cu bridge fix, sistem tremolo Wilkinson: Rotosound, DR Strings, Ernie Ball. 

             dimensiuni – (9-46; sau 10-46) in compozitia Nickel plated steel;

  • Pentru chitarele acustice si electro-acustice: Rotosound, DR Strings, Ernie Ball.

dimensiunea – (10-47 sau 50) numai in compozitia Bronze, True Bronze sau specificatii similare.

Concluzia mea este urmatoarea: pentru formarea unor gusturi personale in legatura cu tonul, rezistenta la tensiune, usurinta in executie si rezistenta la coroziune, fiecare chitarist trebuie sa incerce diverse materiale si marci de corzi diferite.

*Nu sunt endorser pentru nici una din firmele de mai sus, marcile sunt prezente in toate magazinele de muzica din tara cat si pe magazinele online.

 

 

 

 

 

-Pentru informatii legate de continut, durata, tematica lectiilor, accesati  DETALII LECTII.

– Pentru alte detalii, referitor la tarife sau alte intrebari, vizitati PAGINA DE CONTACT.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s