NOTA: CONTINUTUL ACESTUI BLOG ESTE PROTEJAT DE LEGEA PRIVIND DREPTUL DE AUTOR SI DREPTURILE CONEXE NR. 8/1996 CU MODIFICARILE SI COMPLETARILE ULTERIOARE. ORICE FOLOSIRE SAU COPIERE ABUZIVA A MATERIALELOR ESTE STRICT INTERZISA. AVETI NEVOIE DE ACORDUL EXPRES DIN PARTEA AUTORULUI. 

Am deschis acest subiect nou datorita intrebarilor primite de la elevii mei si nu numai.

Asa cum afirma intr-un interviu mai vechi si legenda mondiala a chitarei Al Di Meola: ” prea multe pauze intr-o piesa ii sperie pe muzicieni si pe ascultatori, dar schimba total dinamicitatea si energia piesei „, o sa incerc sa tratez acest subiect sensibil intr-o maniera personala.

Aceasta metoda de studiu individual este foarte veche, de fiecare data a ajutat muzicienii si a dat rezultate daca este folosita in mod corect.

Chiar daca la inceput aceasta metoda de studiu poate parea dificila sau pretentioasa, rezultatele pe termen lung sunt benefice formarii unui muzician complet din punct de vedere ritmic.

Exista multe site-uri online si multe aplicatii pentru telefoanele mobile prin care metoda este foarte accesibila si gratuita.

Principalele mele argumente pentru folosirea metronomului sunt urmatoarele:

– intelegerea mai buna a partii de teorie muzicala referitoare la ritm;

– indiferent ca poti sa canti o piesa de folk,  moduri sau arpegii, atata timp cat nu folosesti eficient aceasta buna metoda de studiu, nu vei intelege niciodata adevaratul rol al metronomului in studiul individual.

– usurinta in evaluarea personala (daca nu vei putea canta o piesa la un tempo similar cu o inregistrare, stii unde trebuie sa lucrezi pe viitor);

– perfectionarea continua a tehnicilor de echilibrare a panatiei, palm-mutting, string skipping, sweep picking, hammer-on, pull off, hybrid picking si nu numai;

– evitarea unor greseli ritmice in cadrul unei piese sau intr-o trupa ( am intalnit chitaristi foarte talentati dar care stateau prost pe parte ritmica, astfel orice piesa interesanta era estompata sau cantata la un tempo total nepotrivit);

– abordarea unor piese sau pasaje dificile la un tempo lent cu metronom, prin marirea treptata a tempo-ului va permite in timp, sa se ajunga la un nivel mai bun de viteza in executie, acuratete si lejeritate. 

 folosirea si intelegerea reperelor ritmice cat mai bune dintr-o piesa va ajuta foarte mult la exercitii de improvizatie, fara de care aceasta va fi prost facuta sau nu va acelasi efect.

– executia foarte constanta si eficienta la chitara se bazeaza pe un studiu ritmic foarte serios fara de care nu am putea sa performam  la nivel profesionist in cadrul unei trupe.  

– cu cat muzicienii dintr-o trupa au studiat ritmic mai bine, cu atat trupa va suna mai inchegat si mai bine, reciproca nu este valabila niciodata.

Metoda studuilui cu metronom nu este obligatorie atunci cand elevul este la inceput de drum, invata cateva acorduri sau nu poate folosi la maxim toate avantajele metronomului.

Principalele mele sfaturi in legatura cu studiul cu metronomul: 

– alegeti o piesa accesibila pentru nivelul tau;

– desi tentatia este foarte mare, nu cauta piese peste nivelul tau tehnic pentru ca vei fi descurajat si vei abandona aceasta metoda de studiu;

– porneste intotdeauna cu un tempo mai lent decat piesa originala niciodata mai rapid;

– incearca sa frazezi in mod diferit un pasaj sau o piesa, accentuand prima nota, a doua etc. pentru a vedea schimbarile in piesa;

– incearca sa scrii tot ce canti in functie de masura folosita;

– schimba masura de exemplu de la 2/2, 2/4, 4/4  si  adapteaza piesa in functie de fiecare masura in parte;

– canta o piesa in mai multe masuri pentru a intelege si experimenta cele mai interesante aspecte ritmice;

– daca nivelul iti permite, studiaza orice stil de muzica sau orice piesa care contine masuri compuse sau ritmuri interesante. Toate acestea sunt recomandate insa doar pentru studiul ritmic la nivel avansat.

In speranta ca am tratat suficient acest subiect, astept parerile voastre fata de acest articol.

Va multumesc.

– Pentru informatii legate de continut, durata, tematica lectiilor, accesati  DETALII LECTII.

– Pentru alte detalii, referitor la tarife sau alte intrebari, vizitati PAGINA DE CONTACT.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s