NOTA: CONTINUTUL ACESTUI BLOG ESTE PROTEJAT DE LEGEA PRIVIND DREPTUL DE AUTOR SI DREPTURILE CONEXE NR. 8/1996 CU MODIFICARILE SI COMPLETARILE ULTERIOARE. ORICE FOLOSIRE SAU COPIERE ABUZIVA A MATERIALELOR ESTE STRICT INTERZISA. AVETI NEVOIE DE ACORDUL EXPRES DIN PARTEA AUTORULUI. 

Am fost de multe ori intrebat de multi colegi chitaristi sau de elevi, care ar fi cea mai potrivita pana pentru chitara.

Explicatia cea mai simpla, ar fi urmatoarea:

pana subtire (Thin – T) este folosita exclusiv pentru chitara acustica pentru a canta numai acorduri „strum” ( genul folk sau pop-rock);

pana  medie ( Medium – M) poate fi folosita atat pentru acustic dar si pentru electric in scopuri de acompaniament  indiferent de stil;

pana groasa ( Hard – H ) sau alta specificatie speciala ( de exemplu Dunlop Big Stubby ) este folosita exclusiv, cel putin din punctul meu de vedere pentru solistica si tehnici avansate pe instrument.

In cele ce urmeaza o sa fac o scurta prezentare si clasificare a penelor si a penelor pentru chitara si bass.

Prezentare si clasificare in functie de forma:

 

De la stanga la dreapta,  clasificarea cuprinde principalele forme de pene:  Standard, Lacrima, Jazz, Triunghi Echileral, „Dinte de rechin”.

– Standard este cea mai mult folosita dintre pene. Suprafata ei este suficient de lata pentru o priza buna, aluneca usor pe coarda si poate fi folosita pentru a canta numai acorduri. Tonul oferit este unul „moale”.

– Lacrima si Jazz sunt mai rigide decat cele Standard chiar la aceeasi grosime cu acestea. Sunt folosite de chitaristi pentru „raspunsul”  lor rapid pe coarda si pentru sunetul „deschis”.

– Triunghi Echilateral ofera o priza foarte buna pentru ca nu are un singur varf de atac. Poate fi folosita timp indelungat pentru ca atunci cand se uzeaza sau se rupe un varf , se pot folosi celelalte ramase.

– „Dinte de rechin”  poate fi folosita in doua feluri: ca pana standard sau daca este intoarsa,  creeaza un efect de lovitura multipla asupra corzilor.

Pentru toate formele prezentate mai sus exista posibilitatea folosirii atat pentru chitara acustica si electrica, cat si pentru bass.

Pene pentru ciupit corzile individual:

– Sunt fabricate in mai multe forme, marimi, materiale si grosimi si sunt folosite pentru ciupirea individuala a corzilor.

Aceste pene sunt folosite mai mult pentru chitara acustica, insa se pot folosi si pentru chitara electrica. Principalul aspect este gustul chitarististului si tehnica personala.

Prezentarea si clasificarea penelor in functie de materialele folosite.

Penele sunt fabricate dintr-o larga varietate de de materiale. Cele mai populare sunt insa sunt cele din diverse materiale plastic. Alte materiale folosite pot fi: metalul, lemnul, pasla, piatra, cauciucul, chiar si lame de ras. Fiecare material are propriile caracteristici de sunet, cost si durabilitate.

Dintre cele din material plastic, cele de celuloid au fost cele mai folosite, insa popularitatea acestui material a scazut o data cu introducerea altor materiale si datorita faptului ca acest material este foarte inflamabil. Cele din  Nylon sunt foarte durabile si ieftine. Delrin-ul  este foarte usor si foarte durabil. Tortex-ul  si Delrex-ul sunt materiale care ar trebui sa imite carapacea de broasca testoasa.

Prezentare si clasificare in functie de grosime

Penele de chitara sunt fabricate intr-o larga varietate de grosime de la cele foarte subtiri pana la cele foarte groase. Penele din nylon au tendinta de a se rupe daca sunt in varianta foarte subtire. Cele din material Tortex sunt rigide chiar daca sunt in varianta de grosime subtire.

Penele subtiri sunt flexibile si au tendinta de rupere mai mare. Acestea sunt cele mai potrivite pentru a canta acorduri.

Cele mai groase ofera un sunet „deschis”.  Sunt mai potrivite pentru pasaje solistice si ofera un control mai bun asupra piesei sau pasajului cantat.

Grosimea este masurata in milimetri. Codul de culoare este diferit in functie de grosime pentru a putea diferentia mai bine penele in functie de grosime.

In tabelul de mai jos sunt prezentate grosimile, culorile standard si clasificarea penelor dupa criteriul:  subtire, mediu si gros.

Personal folosesc de peste 15 ani, penele Dunlop Big Stubby ( de 2 sau 3 mm), atat pentru chitara acustica si electrica, pentru partea de acompaniament cat si pentru solistica in toate formele ei de expresie si tehnica folosita, indiferent de stilul muzical abordat, atat pe scena cat si pentru inregistrari in studio.
Am ales aceste pene pentru controlul si prinderea excelenta pe care le ofera, pentru posibilitatile nenumarate de expresie, usurinta in a canta si durabilitatea extrema a materialului. De asemenea formeaza incheietura mainii drepte cu o tehnica foarte corecta si precisa.
Va invit sa folositi toate dimensiunile, marcile si specificatiile pentru a va forma o parere generala si a va forma gusturi personale.
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s