NOTA: CONTINUTUL ACESTUI BLOG ESTE PROTEJAT DE LEGEA PRIVIND DREPTUL DE AUTOR SI DREPTURILE CONEXE NR. 8/1996 CU MODIFICARILE SI COMPLETARILE ULTERIOARE. ORICE FOLOSIRE SAU COPIERE ABUZIVA A MATERIALELOR ESTE STRICT INTERZISA. AVETI NEVOIE DE ACORDUL EXPRES DIN PARTEA AUTORULUI. 

Desi pare comod si facil  a lua lectii pentru  o anumita piesa sau pasaj impreuna cu  un  „profesor virtual” , va prezint mai jos principalele dezavantaje in aceast mod de invatare:

– nivelul de pregatire al profesorului virtual – nu se poate niciodata verifica, oricine poate sa fie profesor pe Youtube, chiar daca stie doar 3 piese, variantele pieselor online sunt de multe ori cantate gresit, nu se respecta intrutotul varianta originala nici ritmic nici armonic ( nu ma refer aici la prezetari ale unor chitaristi consacrati).

– am vazut multe prezentari ale unor piese cunoscute care erau total gresite, prost interpretate sau insuficient explicate, au sunet adesea neclar sau neinteligibil.

– in prezetarile de acest gen, nu sunt explicate notiuni de teorie muzicala, pozitiile corecte are degetelor pe grif, pozitia corecta a chitarei pe corp, unghiul de atac al penei, tehnicile de panatie, tehnici de mutting si multe alte amanunte.

– o alta problema importanta este legata de autoevaluarea personala,  fiecare incepator,  ar vrea sa sara peste etape si sa devina un mic titan al chitarei peste noapte, nestiind ca munca depusa trebuie impartita pe o perioada de ani de zile, astfel ca de la nivel de 3 acorduri nu se poate ajunge niciodata la un nivel profesionist in cateva luni, indiferent de ce piese sau chitarist ne luam ca reper, o astfel de incercare se poate solda cu un esec, ceea ce va duce in final la departarea de instrument.

o „metoda” des intalnita si nerecomandata este folosirea unor tabulaturi si ” interpretarea” lor nota cu nota, fara a se cunoaste o minima teorie muzicala (valorile notelor, modalitatea de formare a masurilor,  notele pe griful chitarei sau a altor amanunte). Tabulatura este un sistem alternativ de notatie incomplet insa, comparativ cu cel clasic.

Aceasta modalitate este poate cea mai daunatoare si poate crea impresia unei realizari chitaristice, ea fiind in sine un esec.

– o alta mare problema este lipsa de originalitate, ca rezultat al folosirii excesive al tabulaturilor, daca toti chitaristii ar canta si ar improviza la fel, stilurile de muzica ar fi impartite intre cativa chitaristi importanti.  A fi influentat de muzica si tehnica unui chitarist, nu inseamna a plagia si a repeta aceleasi piese si pattern-uri cunoscute.

– pentru a putea improviza si a canta liber, fiecare chitarist ar trebui sa treaca printr-un program riguros de pregatire si studiu individual, pe o perioada lunga de timp, sa inteleaga intrutotul fiecare stil, fiecare instrument din cadrul trupei sau orchestrei si sa poate scrie pe portativ tot ce canta, lucru care este imposibil de realizat cand „lectia” are cateva minute si nu intelegi mare lucru din ea.

– excesul de pregatire si studiu individual- mai rar intalnit ( exercitii moduri, arpegii, acorduri, diverse tehnici chitaristice avansate destinate profesionistilor) fara a se cunoaste destinatia lor, produc  o indepartare de instrument, la o autosuficienta personala si la blocarea tuturor ideilor de progres, care in timp au ca rezultat o plafonare individuala profunda. Fiecare tehnica avansata reprezinta un mijloc, nu un scop in sine.

– lectiile de chitara, studiul individual al instrumentului,  ar trebui sa fie completate cu experienta de scena (pentru nivelul mediu spre avansat) in cadrul careia se vor completa si perfectiona toate cunostintele muzicale, doar sa poti canta acasa,  pentru prieteni sau familie, nu reprezinta o realizare personala ci mai mult o distractie.

Toate problemele prezentate pe scurt in cele de mai sus, vor fi combatute si rezolvate punct cu punct in cadrul lectiilor de chitara alaturi de un persoana calificata si cu experienta vasta in domeniu. 

Reclame
Comentarii
  1. Emil Tanase spune:

    Un blog util, un blog bine structurat, un Cosmin Culea (Satri) gata sa impartaseasca din dragostea pentru chitara si experienta acumulata de-a lungul anilor pe scena. Felicitari!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s